Kysyttyä

Saako Sorbact® ulottua haavaa ympäröivälle terveelle iholle?

Sorbact® hoito ei voi milloinkaan vahingoittaa tervettä ihoa. Sorbact® sidoksen on hyvä ulottua hieman haavan reunojen yli, jotta sillä saadaan haavalle täydellinen mikrobisulku. Poikkeuksen muodostaa Sorbact® gel sidos, jonka sisältämä runsas hydrogeeli saattaa maseroida haavaa ympäröivää tervettä ihoa. Siksi geelisidos tulee leikata haavan kokoiseksi, tai taitella sidoksen reunat haavan päälle haavan reunoja myöten.

Pitääkö Sorbact® vaihtaa päivittäin?

Hyvin paranevat, ei- infektoituneet haavat: Sidoksen vaihtoväli riippuu aina haavan tilasta ja eritteen määrästä. Hyvin paranevan, vähän tai kohtalaisesti erittävän haavan sidosvaihtoväli on keskimäärin noin 2-3 vrk. Mikäli haava on infektioherkkä tulee haavaa tarkkailla aluksi mahdollisesti päivittäin.

Jos Sorbact® kirurginen sidos on laitettu haavalle jo leikkaussalissa, ei sitä tarvitse vaihtaa ennen ompeleiden poistoa, ellei haavan erityksen määrä anna aihetta vaihtoon. Sidoksen alla eivät normaaliflooran patogeenit pääse lisääntymään, joten haavaa ei tarvitse suihkuttaa, vaan suihkuun mennään sidoksen kanssa. Sidos suojaa haavaa myös ulkopuolisilta bakteereilta.

Sorbact® gel sidos vaihdetaan päivittäin kun kyseessä on infektoitunut, katteinen tai kuiva haava.

Infektoituneet haavat: Haavainfektiota hoidettaessa Sorbact® sidos vaihdetaan päivittäin, kunnes haavainfektio on täysin puhdistunut. Sen jälkeen vaihtoväliä pidennetään kuten ei-infektoitunutta haavaa hoidettaessa.

Voiko Sorbact® sidoksia leikata?

Sorbact® taitosta, gel- sidosta ja foam sidosta voi leikata sopivan kokoiseksi tai muotoiseksi.

Sorbact® nauhan saa leikata ainoastaan leveyssuunnassa poikki. Tällöin katkaistu nauhanpää tulee AINA jättää haavan ulkopuolelle.

Sorbact® haavatyynyä voi leikata mutta leikattu reuna tulee sulkea esim. haavateipillä ennen sidoksen haavalle asettamista.

Sorbact® kirurgisia sidoksia tai sykeröä ei saa leikata.

Mitä tehdä, kun Sorbact® tarttuu haavaan kiinni?

Sidoksen haavaan tarttuminen on usein merkki liian pitkästä vaihtovälistä tai väärästä sidosvalinnasta. Liota tarttunut sidos irti haavalta hellästi kädenlämpöisellä vedellä. Vaihda jatkossa sidos useammin tai jatka/lisää paikallishoitotuotteeksi esim. gel- sidos jotta haava saa kaipaamaansa kosteutta. Voit myös kostuttaa Sorbact® nauhan, taitoksen, foam sidoksen ja haavatyynyn muutamalla pisaralla kirkasta hydrogeeliä, juomakelpoista vettä tai fysiologista keittosuolaa ja ehkäistä sidoksen tarttumisen haavapintaan.

Voiko Sorbactia käyttää katteisilla haavoilla?

Nekroottinen kudos ja fibriinikate ovat epäkelpoa kudosta, joka on erinomainen viljelyalusta bakteereille. Eliminoimalla Sorbact® sidoksilla runsas bakteerikanta katteiselta haavalta, autetaan elimistön omaa autolyyttistä puhdistusmekanismia tehokkaasti hylkimään ja poistamaan katetta.

Sorbact® gel -sidoksen runsaalla hydrogeelillä lisäksi kostutetaan ja pehmitetään tehokkaasti sitkeää katetta ja helpotetaan sen irtoamista haavapinnalta

Myös haavan mekaaninen puhdistaminen helpottuu, kun kate on ensin pehmitetty geelissidoksella.

Voiko suurta haavasyvännettä täyttää Sorbactin lisäksi jollakin muulla sidoksella?

Esim. faskiotomioissa, suurissa komplisoituneissa leikkaushaavoissa kuten laparatomiahaavoissa , suurissa traumahaavoissa jne. haavan seinämät voidaan vuorata Sorbact® sidetaitoksilla tai Sorbact® gel -sidoksilla erityksen määrästä riippuen ja täyttää syvännettä sen päälle vaikkapa kuivin tai kostein keittosuolataitoksin tai -liinoin. Haavan suulle on hyvä asettaa avattu Sorbact® sidetaitos muodostamaan täydellinen mikrobisulku ulkopuolisia patogeeneja mikrobeja vastaan. Kuivat syvät haavat on syytä peittää polyuretaanikalvolla, jotta haavapinnat eivät pääse kuivumaan.

Saako Sorbact® sidoksia käyttää yhdessä muiden hoitovalmisteiden kanssa?

Ensisijaisesti Sorbact- sidoksia käytetään aina yksinään, mutta kuivilla haavoilla sen alla voidaan käyttää myös hydrogeeliä kostuttamaan kuivaa haavapintaa, ellei Sorbact® gel -sidosta ole käytettävissä.

Rasvasidoksia, hopeaa, pihkaa tai hunajaa ei suositella käytettäväksi Sorbact sidosten kanssa sillä ne heikentävät Sorbactin hydrofobista vaikutusta ja lisäävät hoidon kustannuksia.

Silikoniverkkoa voidaan käyttää Sorbactin alla erittävillä, hyvin kivuliailla haavoilla suojaamaan haavaa käsittelyn aiheuttamalta kivulta.

Tehoaako Sorbact® resistentteihin bakteerikantoihin?

Sorbact® tehoaa tutkitusti mm. MRSA –mikrobeihin.

Adhesion of the ulcerative pathogen Mycobacterium ulcerans to DACC-coated dressings
2014; S. Geroult; Laboratory Technician R.O. Phillips; MD, PhD; C. Demangel, PhD, Research Group Leader 1. Immunology Department, Institut Pasteur, Paris, France. 2. CNRS URA 1961, Paris, France. 3. Komfo Anokye Teaching Hospital, Kumasi, Ghana. 4. Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi, Ghana.

Voiko Sorbac® kirurgisen sidoksen kanssa mennä suihkuun?

Sorbact® kirurgisen sidoksen kiinnityspintana oleva polyuretaanikalvo on täysin vesitiivis. Sen kanssa voi mennä suihkuun, jolloin se suojaa haavaa pesuveden mukana valuvilta mikrobeilta ja muilta epäpuhtauksilta. Kalvo on kuitenkin hengittävä, joten kaasut (happea ulkoapäin haavalle, ja vesihöyryä ja hiilidioksidia haavalta ulos) pääsevät sen läpi. Kalvo ei maseroi ihoa.

Voiko Sorbactin kanssa käyttää paikallisia hiivalääkkeitä?

Hiivahoitoon tarkoitettuja voiteita, puutereita, rasvoja tai talkkeja ei kannata käyttää Sorbact® hoidon alla, sillä ne toimivat eristeenä hiivaisen ihon ja Sorbactin alla. Ne muodostavat myös hydrofobiseen hiivasieneen sitoutuessaan tahmean karstan, jota joudutaan puhdistamaan iholta usein varsin voimaperäisesti, mitä hennot taiveihot eivät aina kestä. Sorbact® siis hiivaisiin taipeisiin ja poimuihin yksinään, oraalisia hiivalääkkeitä voidaan käyttää haluttaessa samanaikaisesti. Yksinään käytettynä Sorbact® on myös täysin turvallinen Marevan-hoidolla oleville potilaille.

Miten Sorbact® pitää kiinnittää?

Sidokset voidaan kiinnittää teipillä, polyuretaanikalvolla, sideharsolla, putkiverkolla tai putkiharsolla. Valinta tehdään huomioiden haavan sijainti, ympäröivän ihon kunto ja haavan erityksen määrä.

Voiko Sorbactia käyttää diabeettisiin haavoihin?

Sorbact® sidokset ovat turvallisia diabeettisten jalkahaavojen hoidossa. Ne eivät haudo ja maseroi haavaa ympäröivää ihoa, eivätkä aiheuta haavalle hapetonta tilaa.

Sorbact® gel -sidos asetetaan ainoastaan haavan alueelle, ei ympäröivälle iholle, jottei se maseroidu.

Mikä peittosidokseksi Sorbact® Gel sidokselle?

Sorbact® Gel- sidoksen päälle voi laittaa polyuretaanikalvon mikäli ympäröivän ihon kunto sen sallii. Peittosidokseksi voi myös laittaa jonkin vähän tai kohtalaisesti imevän sidoksen. Huomioi tällöin aina aktiivinen hoitoväli. Gel- sidoksen päälle ei tule laittaa superabsorboivaa tai voimakkaasti imevää sidosta sillä tällöin päällimmäinen sidos imee geelin itseensä.